• امروز : یکشنبه - ۱۲ بهمن - ۱۴۰۴
  • برابر با : Sunday - 1 February - 2026
4

پتروشیمی بویر احمد ،”از حرف تا عمل”

  • کد خبر : 44408
  • 12 مارس 2017 - 21:17
پتروشیمی بویر احمد ،”از حرف تا عمل”

فانوس زاگرس؛ پتروشیمی بویر احمد ،از حرف تا عمل به قلم دکتر روح الله قابضی هفته گذشته در جریان سفر معاون محترم اول رئیس جمهور به استان در رسانه ها اعلام شد مجوز پتروشیمی بویر احمد صادر شده است و این واحد صنعتی در سقاوه مارگون احداث خواهد گردید .برخی دوستان در  سایتهای خبری استانی […]

فانوس زاگرس؛

پتروشیمی بویر احمد ،از حرف تا عمل

به قلم دکتر روح الله قابضی

هفته گذشته در جریان سفر معاون محترم اول رئیس جمهور به استان در رسانه ها اعلام شد مجوز پتروشیمی بویر احمد صادر شده است و این واحد صنعتی در سقاوه مارگون احداث خواهد گردید .برخی دوستان در  سایتهای خبری استانی به خوبی به این موضوع پرداختند .حقیر هم به عنوان یک حامی دولت و دلسوز مردم ، با توجه به تجربه مختصر و اطلاعاتی که در این زمینه دارم و پیش بینی که نسبت به آینده این قبیل طرحها دارم. لازم دیدم نکاتی را تقدیم نمایم.

 

 

این خبر در نگاه اول با توجه به محرومیت و بیکاری مزمن حاکم بر منطقه شاید  برای مردم عوام و بی خبر از واقعیت شادی آور باشد. اما وقتی با دقت به این موضوع نگریسته شود شاید گریه آور باشد.فکر نمی کنم هیچ انسان منصف و دردمندی از ایجاد صنایع و کارخانجات و به طور کلی سرمایه گذاری مولد در منطقه ای مانند کهگیلویه و بویر احمد که از فقر و محرومیت رنج می برد  خوشحال نشود. اما وقتی به وضوح دیده می شود با طرحها ومصوبات خیالی احساسات این مردم محروم به بازی گرفته می شود اینجاست که واقعا باید ناراحت و نگران بود.

 

یکی از ایراداتی که به دولت قبل وارد بود و درست هم بود تعداد زیاد مصوبات کارشناسی نشده دولت در سفرهای استانی بود که نه تنها امکان پذیر نبود بلکه باعث بی اعتباری دولت و لوث شدن مصوبات هیات دولت و دامن زدن به انتظارات مردم نیز گردیده بود.از دولت تدبیر و امید که خود منتقد روند مصوبات سفرهای دولت قبل می باشد انتظار نمی رود خود به این موضوع مبتلا گردد.چنین مصوباتی ضمن زیر سئوال بردن توان کارشناسی دولت ،شائبه انتخاباتی بودن موضوع را نیز دامن می زند.

 

 

پیشنهاد احداث پتروشیمی در بویر احمد نیاز به محاسبات پیچیده ای ندارد .با یک حساب سرانگشتی می توان پی برد که این پیشنهاد دارای توجیهات فنی و اقتصادی و زیست محیطی لازم نیست. از طرف دیگر شواهد و قرائن موجود در منطقه هم نشان از احساساتی بودن این تصمیم دارد.سابقه پتروشیمی گچساران به دولت جناب آقای هاشمی رفسنجانی بر می گردد.بعد دولت خاتمی، دولت احمدی نژاد ودولت اول آقای روحانی تمام شده و علیرغم تاثیر کاذبی که بر قیمت املاک و اراضی و به طور کلی دامن زدن به تورم داشته هنوز به پیشرفت قابل قبولی نرسیده است.آن هم در گچساران که از هر لحاظ دارای توجیه فنی و اقتصادی است. مورد دیگر پتروشیمی کهگیلویه است که آن هم نتیجه یک تصمیم احساسی دردولت قبل بود و تاکنون پیشرفتی نداشته است و تازه در صورت تکمیل از نظر خوراک وابسته به تکمیل پروژه های دیگر خارج از منطقه هستند.

 

 

استدلال دوستان در بویراحمد این است که  چون خط لوله گاز از آنجا عبور می کند پتروشیمی حق آنان است و دارای توجیه است. این در حالی است که پتروشیمی  گچساران که  خود مبدا و مخزن نفت و گاز است به چنین حال و روزی افتاده، چه برسد به پتروشیمی بویر احمد.این موضوع ما را به یاد یک ضرب المثل می اندازد که وقتی امری شدنی نباشد گفته می شود” اینم برا نساختنه”.الان هم واقعا همینطوره. منطقه بویر احمد دارای پتانسیل فراوان در حوزه های منابع طبیعی و گردشگری است.با توجه به محدودیت دولت درسرمایه گذاری و  گسترش تشکیلات ، محل تامین مالی چنین پروزه های عمدتا صندوق توسعه ملی است که آن هم سرمایه ملی است و باید مطابق امایش منطقه ای و به طرحهای دارای مزیت اختصاص یابد.بنابر این دولت و صندوق توسعه، بخش خصوصی و بانکها چنانچه به فکر رفع محرومیت از چهره این استان هستند پروژه هایی را در این منطقه شروع کنند که با ظرفیت و پتانسیل استان هم خوانی داشته باشد.

 

 

استاندار محترم ،نمایندگان محترم و دیگر دست اندرکاران استان هم باید از ظرفیت حضور مقامات دولتی استفاده بهینه نموده و طرحهای را ارایه دهند که دارای پشتوانه فنی و کارشناسی لازم بوده و افکار عمومی استان هم آن را بپذیرد و مجموعه توان موجود در استان برای آن بسیج گردد و از آن حمایت کند.

 

 

در خصوص پتروشیمی بویر احمد اولین موضوعی که نگرانی اهالی منطقه را دامن زده بحث محطی زیست و نابودی پوشش جنگلی بی نظیر منطقه سقاوه است.طرحی را پیشنهاد ندهند که از ابتدا پایان نافرجام آن مشخص باشد. نکته جالب اینکه این طرحها از طرف مجموعه دولت به این دلیل به راحتی  پذیرفته می شود که هم کاملا به بی نتیجه و عملی نبودن آن اطمینان دارند و از طرفی هم مسئولیت خود را انجام داده اندو از فشار نمایندگان و مقامات استانی راحت می شوند.این هم نوعی زرنگی دولتیهاست و سادگی و خوش بینی مسئولان ما.

 

 

اما باید دقت کرد در این قبیل موارد در مسیر بی بازگشت قرار نگیریم واز ابتدا به دور باطل نیفتیم. باید در سفر مقامات ملی به خصوص معاون اول رئیس جمهور طرحی پیشنهاد شود که از هر نظر کارشناسی شده باشد و به قول معروف مو لای درزش نرود.کاری که کمتر در منطقه ما انجام می شود.پیشنهادات احساسی و کارشناسی نشده جز اتلاف وقت و انرژی مردم و مسئولان و دامن زدن به انتظارات کاذب هیچ عایدی برای منطقه به همراه نخواهد داشت.                                                                                                    

لینک کوتاه : https://fanooszagros.ir/?p=44408

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 6در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 6
  1. احسنت بر دكتر قابضي كارشناس واقعي و دلسوز نفتي.
    توصيه مي كنم مطالب دكتر قابضي را دوستان چندبار مطالعه بفرمايند.

  2. دقیقا این طرح احساسی و کارشناسی نشده هست وگرنه پولی که باید در بویر احمد صرف گردشگری بشه رو نباید خرج نابودی طبیعت زیبای اونجا کرد. باور کنید پتروشیمی به هیچ درد اون منطقه نمیخوره. اگر هدف اشتغال جوانان هست با همون پول میشه برای تعداد بیشتری اشتغال ایجاد کرد. بیاید کاری کنید که آیندگان از شما به نیکی یاد کنن. عوام فریبی نکنید.

  3. تنها طرح توجیه پذیر استان همون پتروشیمی گچساران هست مابقی از هر لحاظ که نگاهش کنیم فقط ضرر به میحط زیست میرسونه حتی پتروشیمی دهدشت حتی پتروشمی ممسنی، حتی پتروشیمی کازرون. خود دولت قرار بود تمام این واحدها رو در گچساران راه اندازی کنه ولی مثل همه تصمیماتی که در کشور بر اساس نفوذ و لابی گری انجام میشه و نه بر اساس علم و منطق این پتروشمی ها رو پخش کردن در کل منطقه و باعث شده سود چندانی نداشته باشه الا اینکه هزار نفر در این شهر و اون شهر میرن سر کار. خیلی عجیب بود که تاجگردون هم در این تصمیم اشتباه با سکوتش مقصر بود وگرنه دولت نظرش همونی بود که گفتم الان هم که یه تصمیم عجیب دیگه گرفتن. البته باید خدا رو شکر کرد که همه این پتروشمی ها رو نیاوردن گچساران وگرنه با اون محلی که واسه احداثش در نظر گرفتن که کل شهر رو نابود میکرد.

  4. پروفسور قابضي از چهره هاي ماندگار استان و از ياران صديق مرحوم هاشمي رفسنجاني بودند و عنايات ويژه به ايشان داشتند.ايشان از انجمن اهل قلم ايران بوده و در سنگر نفت و پژوهشگاه مشغول خدمت هستند.به علت روحيه عدالت محوري هرگز اصحاب قدرت متاسفانه از پتانسيلها و ظرفيتهاي ايشان استفاده نكرد و بكر باقي مانده است.مقاله معروف ايشان در تجزيه مديريت راه بردي از بهترين مراجع علمي در يكي از دانشگاههاي اروپا شناخته شد.ايشان چندين بار دعوت به همكاري از طرف دانشگاههاي معروف اروپا شده كه روحيه مردم دوستي و خدمت گذاري در كشور مانده اند.براي ايشان ارزوي موفقيت بيشتر دارم.

    • پروفسور!!!!!!!! اروپا.!!!!!!!!!!! این هرچقدر تلاش کرد پست نگرفت و بخاطر ……… بودنش کسی بهش اهمیت نداد حالا داره علیه نماینده ها حرف میزنه!!!!!!پروفسور!!!!!!!!!!!

  5. سالی که نکوست از بهارش پیداست.بویر احمد و پتروشیمی

قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.