این محیط کشت یکی از رایجترین و پر استفاده ترین محیطهای کشت آزمایشگاهی می باشد. بصورت طبیعی این نمک بالا (تقریبا ۷٫۵ درصد و بالاتر) مانع رشد بسیاری از باکتریها میگردد. با این وجود استافیلوکوک در این شرایط به خوبی رشد کرده و میتواند کلونی تشکیل دهد.
توضیحات محیط کشت مانیتول سالت آگار
محیط کشت مانیتول سالت آگار دارای درصد بالایی از نمک سدیم کلرید (NaCl) است. محیط کشت مانیتول سالت آگار (MSA) یک محیط انتخابی برای شناسایی و جداسازی گونه های بیماریزای باکتری استافیلوکوکوس از سایر باکتریها است. محیط های کشت بهترین بستر برای رشد باکتری هستند. خرید محیط کشت توسط افرادی انجام می شود که اطلاعات دقیقی در این زمینه را دارا می باشند. در این متن سعی داریم کاربرد ها، اطلاعات کلی و دقیقی از این نمونه محصول را عنوان کنیم. در این حالت می توانید برای خرید مواد شیمیایی مرک آلمان بدون نگرانی اقدام کنید.
یکی از نکات مهم در مورد محیط کشت مانیتول سالت آگار وجود معرف فنول رد (phenol-red) در این محیط انتخابی است. فنول رد در Ph های بالا به رنگ قرمز دیده می شود اما در محیط های اسیدی (۶٫۹ و پایین تر) به رنگ زرد در می آید.
قند مانیتول موجود در محیط کشت مانیتول سالت آگار توسط باکتری استافیلوکوکوس اورئوس تخمیر می شود در نتیجه موجب کاهش Ph محیط میگردد. در این حالت بخشهایی از محیط کشت که حاوی کلونی های این باکتری است به رنگ زرد دیده می شود.
در مقابل سایر گونه های باکتری استافیلوکوکوس و دیگر باکتریهایی که قادر به تخمیر قند مانیتول نیستند کلنیهای کوچک قرمز رنگ بر روی این محیط کشت تشکیل می دهند.
قند دی مانیتول، معرف فنول رد و نمک سدیم کلرید اساس عملکرد محیط کشت مانیتول سالت فنول رد آگار را شکل می دهند.
در واقع محیط کشت مانیتول سالت آگار هم یک محیط انتخابی و هم افتراقی بصورت توامان است. در مرحله اول به دلیل وجود نمک بالا مانع رشد طیف وسیعی از باکتریها میگردد (انتخابی)، از طرف دیگر گونه های باکتریهای تخمیر کننده قند مانیتول را از سایر گونه ها که این ویژگی را ندارند متمایز میکند (افتراقی).
ساخت و توسعه محیط کشت مانیتول سالت آگار به سال ۱۹۶۰ توسط شخصی به اسم چاپمن (Chapman) بر می گردد به همین خاطر به این محیط کشت، محیط کشت چاپمن نیز می گویند.
کاربرد محیط کشت مانیتول سالت آگار
امروزه محیط کشت مانیتول سالت آگار بصورت گسترده با هدفهای مختلف تحقیقاتی، تشخیصی و پیشگیری مورد استفاده قرار میگیرد.
به طور کلی هدف اصلی استفاده از این محیط شناسایی، افتراق و جداسازی باکتری بیماریزای استافیلوکوکوس اورئوس از سایر باکتریها بخصوص سویه های غیر بیماریزای خود استافیلوکوکوس است.
در بسیاری از صنایع غذایی جهت پیشگیری و جلوگیری از ورود این باکتری خطرناک به چرخه غذایی از محیط کشت مانیتول سالت آگار توسط بخش مانیتورینگ بهداشت محیطی و میکروبی (کنترل کیفیت) استفاده می شود.
همچنین برای سنجش و تشخیص آلودگی آب (آب استخر، چشمه های آب معدنی و آب آشامیدنی و …) به باکتری استافیلوکوکوس این محیط بکار می رود.
در لابراتوارهای پزشکی محیط MSA معمولا برای اهداف زیر استفاده می شود:
-
جداسازی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس
-
تشخیص اولیه باکتری استافیلوکوکوس اورئوس
-
تست MRSA
-
تست کنترل کیفیت وسایل آزمایشگاه
-
مطالعه اپیدمیولوژی
-
نظارت جهت پیشگیری از سرایت و انتقال سویه های بیماریزای استافیلوکوکوس از آزمایشگاه